Tegner Ølens nye storstue

Omega Areal vant arkitektkonkurransen om nye Ølen Kulturhus og har tegnet et signalbygg som skal lyse opp i Ølen sentrum.

- Med transparente vegger, glassfasader og moderne lokaler for både barn, ungdom og voksne skal den nye storstua fange lyset og omfavne innbyggere, sier arkitekt Gaute Aas.

Han har ført det nye bygget i pennen sammen med arkitekt Anne-Britt Tornes og interiørarkitekt Susanne Kyvik ved Omega Areal sin avdeling på Stord. Prosjektet som de kaller «Å fange lyset», gikk nylig av med seieren i arkitektkonkurransen etter at de største aktørene bak kulturhuset, Vindafjord kommune, Vindafjord Arbeidsgiverforum og Ølen kulturhus, gikk enstemmig inn for bidraget.

Lys i mørket

Det nye kultursenteret kommer i forlengelsen av det eksisterende Ølen kulturhus, og skal over 1 500 kvadrat på to plan inneholde både mediatek, ungdomsklubb, klasserom, kafe og arenaer for konserter og utstillinger. Etter planen blir det byggestart i 2015.

- Vår målsetning har vært å bruke lyset som et arkitektonisk element, og vi har utviklet bygget til å bruke både dags, kvelds- og nattelys for at det skal innby til aktivitet store deler av døgnet. Et kulturhus som dette skal oppfordre til aktivitet og samvær også etter kontortid, sier Aas.

Med store vindusflater og åpne transparente lokaler skal kulturhuset både invitere og inkludere. Og alle kommunens innbyggere skal føle seg velkomne. I helgene kan deler av huset være åpent, og mingleområdene kan bli det nye samlingspunktet i Ølen, poengterer han.

- Alle ønsker å se og bli sett, og det har også vært en rettesnor for oss. Målet er flerbruk og åpenhet, og det skal være et arena for alle aldersgrupper. Et bygg som dette tar beslag på et stort område, og god arkitektur skal gi noe betydningsfullt tilbake til innbyggerne. Kulturhuset skal «bli bygda», sier Aas.

En milepæl

Som det første kulturhuset signert av Omega Areal, var dette prosjektet en aldri så liten milepæl for ingeniør- og arkitektselskapet.

- Vi har landet på noe som er enda mer stilrent samtidig som det legger seg naturlig i landskapet omkranset av åser og med sjøen som nabo. Med dette prosjektet har vi nok skilt oss litt ut fra det tradisjonelle, og viser at er godt kvalifiserte til denne typen bygg og konkurranser, sier Aas. Omega Areal har i dag 33 ansatte, fordelt på hovedkontoret i Ølensvåg, avdelingskontor på Stord, Frakkagjerd og Husnes.